Sunday, June 13, 2010

podela na kejnzijance i monetariste postoji jos samo na blogovma i u dnevnoj stampi ...

... kaze predsednik Federal Reserve Bank of Mineapolis, i svakako je u pravu. Ovaj njegov tekst sam postavila pre nekog vremena, gde mi se najvise dopalo objasnjeje o tome da je u ekonomiji podela na monetariste i kejnzijance - odavno prevazidjena, i rasprava ova dva tabora odvija se jedino po blogovima i u medijima, te teme u akademskim krugovima jednostavno vise nema!!!!

Zasto? E pa, zato sto su oba tima pobedila (i, pretpostavljam) izgubila. Monetaristi su pobedili, jer je njihov tabor u osnovi u pravu na dugi rok. Empirijski je potrvrdjeno da su agregatne fluktuacije u osnovi - efikasna reakcija na egzogene sokove!!!!

I kejnzijanci su pobedili, jer je usvojen zakljucak da su neke forme stabilizacionih politika - daju dobre rezultate. Dakle, posto se cene ne menjaju svaki dan, svaka dodatna kolicina novca najpre ce povecati traznju - i output! Na kraju, cene ce se prilagoditi i efekti na traznju i output ce nestati, ali ne mozemo ignorisati da ce se javiti kratkorocni efekti na realni output!

Tako da je OK biti kejnzijanac kada si u depresiji (kao sada), znajuci da ce to izazvati niz nelogicnosti i gluposti, ali je to potrebno JEDINO tada, a ne kad imas stopu rasta od 6%, kao sto je Dinkic radio pre dve - tri godine, i kao sto se uostalom u Srbiji radi od 2000. godine, ubacujuci u privredu pare od privatizacije.

Stoga je prethodni post veoma relevantan, ali sam mislila da ova prica zasluzuje razjasnjenje, a i moj je blog, pa ga zloupotrebljavam, hhehhee

2 comments:

Unknown said...

Ovo je ustanovio jos i gospodin Mark Blaug 80ih godina proslog veka u svojoj knjizi o metodama ekonomske analize (koja je inace i udzbenik na istom predmetu). Ako ste zainteresovani mogu da vam posaljem deo iz knjige koji govori o tome.

danica said...

bilo bi sjajno de nam to prosledite!!!