Wednesday, November 23, 2011

hoce li dolar da unisti evro


"ако евро опстане, преживи овај велики тест, долар би могао полако сићи сa пиједестала водеће светске резервне валуте, могао би изгубити ексклузивитет који већ дуго има и постати само једна од важнијих валута.."

ova tabela najbolje govori o tome koliko evro unistava dolar. Interesantno je pogledati na istom linku da je nemacka marka imala skoro isti, tj. tek nesto manji udeo u razmeni nego sada dolar. v Obratite samo pažnju na to da je  zbir učešća svih valuta 200, tako da biste dobili udeo valute treba da sve veličine podelite sa 2, pa se onda vidi da dolar učestvuje sa preko 40%, evro sa oko 20, a da je skoro 17% bilo učešće nemačke marke...

Dakle, ako je Katic u pravu, sledeci zadatak za SAD bi bio da kada unisti evro lepo krene da unisti jos i Nemacku, jer se tu krije glavni neprijatelj! Rat se, dakle, nastavlja...




4 comments:

Nemanja said...

Zanimljivo je da Katic kaze "samoubistvo SSSR-a", no ne i "eutanazija SSSR-a".

Cini mi se da je podsvesno otkrio boje svog tabora :)

danica said...

Da, samo se odbrana "tabora" moze izvoditi na razne načine, ovaj mi se cini stvarno nedotupavnim, pa nisam (i necu) da citam tekst do kraja, samo sam videla link koji mi je Pavle Mihajlović odjutros poslao, pa sam zbog grafikona otvorila novi post.

Pavle Mihajlović said...

Hvala Profesorka...

JMK said...

"Postoje isto tako vrlo valjani razlozi zbog kojih evro neće istisnuti dolar sa mesta dominantne svetske ili noseće valute. To su: (1) najveći broj primarnih proizvoda ima dolarsku cenu, a tako će verovatno ostati i u budućnosti; (2) najveći broj zemalja koje nisu članice EMU će verovatno nastaviti da koriste dolar u predvidivoj budućnosti, osim zemalja Centralne i Istočne Evrope (koje su kandidati za prijem u EMU, a možda i pre toga prihvate evro). Drugi izuzetak su Francuske kolonije u Zapadnoj i Centralnoj Africi; i (3) inercija takođe radi u korist postojeće noseće valute (dolara)."
D.Salvatore