Thursday, November 11, 2010

Ekonomski zabavnik

Prenosim tri video snimka sa posta na drugom blogu: Club von Neumann



Ovih dana, ponovo prelistavam Economics in One Lesson, Henry Hazlitt (1946). Ukoliko vam je predugo da gledate ceo video, možete potražiti pojedinačne "epizode" na YouTube. 

Drugi video klip koji želim da podelim sa vama je desetominutno objašnjenje nastanka finansijske krize u svetu 2007. godine. Film se zove "Crisis of Credit"

Evo teksta Slaviše Tasića na Tržišnom rešenju u dva dela koji dobro objašnjava etimologiju međunarodnog finansijskog fijaska (prvi i drugi).

I na kraju "Fear the Boom and Bust", najorginalniji prikaz debate između austrijanaca i kejnzijanaca, odnosno verbalnog i ideološkog sukoba između Hajeka i Kejnza.

1 comment:

Antonije said...

Gledao sam ovaj sjajan filmić "Crisis of Credit" ranije i profesor Lončar je na fakultetu skoro u nešto kraćem izdanju na sličan način objasnio šta se zapravo dešavalo, ali mi je bio interesantan kometar da je njegov kolega/prijatelj (pretpostavljam sa studija u inostranstvu) radio za Merrill Lynch i da ni njemu nije bilo do kraja baš jasno kako cela stvar zapravo funkcioniše :)