Saturday, October 30, 2010

Prodajemo Telekom! -Posto? -Daj sta das!!


Vladi gori pod nogama, to je sasvim jasno, stoga je prodaja Telekoma neophodnost!
Da je privatizacija Telekoma, "zlatne koke" srpskih javnih preduzeca, potrebna niko ne spori. Dokaza u prilog tome je puno, pocevsi od raznih sponzorstava ove kompanije, cija je svrha upitna, pa sve do izdvajanja dela dobiti kompanije za "bonuse" penzionerima!
Jasno je da drzava eksploatise ovu kompaniju u cilju ocuvanja nekog socijalnog mira.
Medjutim, svakome ko imalo razmislja jasno je da se Vladi zuri, a ta zurba kostace skupo gradjane ove drzave!
Drzava je resila da Telekom proda na "buvljaku" prvom kupcu koji joj ponudi sta bilo! Za kompaniju koja je godinama imala apsolutni monopol u oblasti fiksne telefonije, prva je u oblasti mobilne telefonije u Srbiji, ima ogromne kapacitete za digitalnu televiziju i usluge ADSL i mobilnog interneta, poseduje korisnike mobilne i fiksne telefonije u Republici Srpskoj (za to je "iskesirano" 600.000.000 evra), kao i korisnike mobilne telefonije u Crnoj Gori (opet kes 60.000.000 evra), ali i ogroman kapital sadrzan u telekomunikacionoj infrastrukturi. Uprkos tome, vrednost kompanije je procenjena na smesan iznos! Poredjenja radi Telenor je samo za Mobtel izdvojio 1.5 milijardi evra, dok je Vip samo za licencu (dakle za broj korisnika =0, telekomunikaciona oprema, zgrade, ljudstvo, logistiku sve =0) i to samo za mobilnu, nikako i fiksnu telefoniju morao da "ispljune" 300 miliona evra!
Postalo je ocigledno da drzava svoje preduzece prodaje u najvece nevreme, kada se ne moze postici ni realna ni fer cena!
Medjutim ovde nije stvar u pravoj ceni, ovde je stvar u necemu drugom. To drugo je politika. Naime svima nam je jasno da 2012 nije tako daleko, izbori se blize, a Vlada je klimava u ispunjenju obecanja, morala je da se bori sa krizom, svakako to nije sjajno izvela, morala je da pravi ustupke oko Kosova, prave neke rezove, otpusta, sve u svemu to nije dobra strategija za pridobijanje glasaca!
Pa sta da rade pitamo se, kako da se izvuku iz "bule" u koju su zapali! Lako, daj da prodamo telekom, po nekoj "ceni ispod koje necemo ici", onda cemo od tih para da gradimo puteve i pokazemo kako smo odgovorni, uposljavamo "gomilu" ljudi, i Bogu hvala najzad zavrsavamo taj Koridor 10! A za slucaj da to nije dovoljno, malo cemo i da podelimo akcije radnicima i gradjanima, i nema sanse da izgubimo! Ovo je prava win-win strategy, svi su na dobitku, posebno politicari!
NA samom kraju sta nama ostaje, ostaje nam mozda 3 ili 4 hiljade dinara od tih akcija, i to u najboljem slucaju, a sto je jos bolje, te akcije ce nam visestruko naplatiti kroz povecanja cene mobilne i fiksne telefonije!
Kako pitate me?!
Pa lako, negde procitah, Blic mislim, da je najverovatniji kupac Mobilkom Austrija (inace poznat i kao Vip)! Pa divno, umesto da se konkurencija na ovom trzistu pojaca, zasto da je ipak ne suzimo, i omogucimo agregiranom Vipu i Telenoru, da ostvare laksu kooperaciju, ovako sa Telekomom u igri je bilo malo teze! Za Mobilkom ovo je sedmica na Loto-u, ne samo da dobija 064, 065, 066, vec ima 060 i 061, ali dobija i milione korisnika fiksne telefonije, plus Republika Srpska, plus Crna Gora, cime mu se otvaraju vrata da pobere lep kajmak! Radnike ce svakako da otpusta, to je takodje jasno! Ruze mu bas i ne cvetaju u Austriji tamo ima 5 operatera mobilne telefonije, pa su se profitne margine istanjile, no kad se ugnjezdi u Srbiji, jedina prepreka koja mu ostaje je Telenor!
Mislim da nam moze biti potpuno jasno da ovaj Telekom poklanjamo, tako da zovimo ovo pravim imenom, nikakva prodaja ovde nije u pitanju, ovo je: Kome treba Telekom - Vama- Pa evo Vam sto ne traziste ranije!
Vlada je pazar utvrdila, a na kraju ce za sve naravno platiti opet gradjani!
Svima koji se imalo bave ovim poslom jasno je da se ova privatizacija mogla obaviti nesto kasnije, mnogo profesionalnije i strucnije, uz stroze kriterijume o koncentraciji vlasnistva, no za to nema vremena, zar da to proda neko posle 2012 pa da on ubere zasluge, a ne ova Vlada koja se zdusno trudila!
Sve me ovo podseca na situaciju sa Salfordom i mlekarama, prodajemo i dozvoljavamo koncentraciju, pa onda kad se formira monopol, odjednom su svi zacidjeni, pa kako se to dogodilo, pa gde nestade mleko, pa sto je skupo, a otkupne cene niske!
Zapitajte se zaista ko sve ovo dozvoljava, i ko je za sve kriv, a jos vaznije spremite se da ispastate zbog tudje bahatosti i bezobrazluka!

5 comments:

Nemanja said...

Ako drzava proda 31odsto udela, onda Telekom vredi 0.75 milijardi evra.

Peđa Mitrović said...

Nikola, prodaja je tek za nekoliko meseci. Ko zna ko ce kupiti Telekom i kolika ce biti cena.

Tako se i za prodaju Mobtela spekulisalo, pa je tamo neki autsajder Telenor ponudio 500 miliona vise od cene za koju se po novinama pisalo da je stvar sa Mobilkomom 'vec dogovorena'.

Anonymous said...

Kolega Harberger, posle te prodaje se takođe špekulisalo, da je upravo Mobilkom u dogovoru sa određenim političarima učestvovao u "izvlačenju" tih dodatnih 500 miliona Telenoru na aukciji, na šta su mu se naši posle revanširali time što je treću licencu dobio za 300.000.001 evro!
Čak se u među telekomunikacionim gigantima tih dana govorilo da se niko više nije prijavio na taj tender jer se znalo da je posao već dogovoren!
Pitam se da li naše vlasti duguju još pokoju uslugu Mobilkomu!
Ja ovde dajem samo jedan od mogućih scenarija, svakako ne garantujem da će se isti i dogoditi!
U svakom slučaju ovo nije pravo vreme za prodaju ove firme, jer kad krenete od potcenjene vrednosti, možete stići najviše do pristojne!

Pavle Mihajlović said...

A samo zamislite šta bi se desilo da je vlada otvorila tržište i podelila još deset licenci (a ne jednu) ili koliko god tehnički bilo moguće, pa bi umesto da se toliko novac (300.000.001 evra) slije u budžet dobijemo koju milijardu SDI u telekomunikacije + veću konkurenciju + niže cene... Deregulacija tržišta je morala da se dogodi i ranije. Možda Telekom ne bi mogli da prodamo za iste pare kao sada (već za mnogo manje), ali ne bi transformisali državni monopol u privatni, već bi jedno neefikasno državno preduzeće transformisali u efikasiniju privatnu kompaniju...

Ali nekako se kod nas uvek mešaju potezi...

Nemanja said...

Jeziva vizija buducnosti.Pozitivna eksternalija, jedan "Radisa Urosevic" manje.