Thursday, December 17, 2009

Kina zabranila privatne sajtove

Autor: P. Zlatić/Blic online
Foto:AP
16.12.2009. - 19:28

Kina je zabranila fizičkim licima da registruju nove internet domene i pokrenula veliku akciju kontrole više miliona ličnih prezentacija na mreži, u najjačem udaru vlasti na internet u zemlji, piše Fajnenšel Tajms.

Od ponedeljka, svi koji žele da registruju internet domen u Kini moraju da prilože i dozvolu za rad i podatke o svojoj kompaniji. I već postojeći sajtovi će morati vrlo brzo da regulišu papire jer će biti gašeni po hitnom postpuku u slučaju da ne zadovoljavaju nove propise.

Internet provajderi su saopštili da su već počeli sa revizijom baza svojih klijenata, kako bi pronašli "potencijalno opasne, nelegalne i štetne sadržaje". Inače, "štetno" je reč koju vlasti koriste u većini slučajeva kada se bave već dobro poznatom cenzurom interneta u Kini. Pod štetnim se podrazumeva sve od pornografije pa do političkog aktivizma.

Novi korak u kontroli interneta, koju vlasti u Kini vrše na nekoliko nivoa, usledio je neposredno posle delimičnog ili potpunog blokiranja društvenih internet sajtova kao što su "Jutjub", "Fejsbuk" i "Tviter", kao i njihovih lokalnih verzija.

No comments: