Thursday, November 26, 2009

Povodom one cipele u srpskom parlamentu

Povodom jučerašnjeg bacanja cipele, stvari izgleda i nisu baš tako jednostavne... Poslanik radikala je izgleda pročitao pismo koje POSTOJI... ali pogledajte prvo događaj iz skupštine


a evo ga sporni dokument za koji Irinej kaže da ga nije potpisao... što ipak ne menja stvar! Taj dokument koji pominje ovaj radikal postoji, evo ga, stvarno na sajtu SPC, iz februara, baš kao što je i rekao..

Dakle, imamo:
demantij Irinejev - Саопштење за јавност поводом лажног писма о аутономији Војводине
ali imamo i pismo iz februara koje pominje taj Martinović iz SRS, u kome se Crkva  vrlo eksplicitno odriče srpske politike o ponovnom uvođenju autonomijeVojvodine (vidi tekt - Српска Православна Црква забринута у вези са предлогом новог Статута АП Војводине), a zatim izjavljuje da joj niko ne može oduzeti pravo da kritikuje državnu politiku (vidi tekst - Црква и секуларна држава).

E sada da se vratimo na jučerašnje događaje. Martinović je dan pre toga nešto u Parlamentu pročitao, ne znamo šta. Ako je pročitao pismo iz februara, a Irinej onda demantovao samo to da je on potpisnik pisma, šta to menja stvar? Nama je valjda bitno šta kaže Sinod, a ne pojedini sveštenik, dakle, interesuje nas usaglašeni stav Crkve. Ako je tako, onda stvari veoma loše stoje.

Dakle, da bismo doneli pravi sud, moramo da znamo šta je tačno taj Martinović zaista pročitao. Radikal ili ne, nebitno je. Oni su štetočine upravo zato što često izvrću istinu i uvode primitivizam na velika vrata tamo gde ga ne bi smelo biti. Ali, ako su u pravu, a drugi izvrću istinu, šta ćemo onda?

A to se baš i pokazalo - pismo postoji, samo ga nije potpisao Irinej, nego Amfilohije (Спорно писмо о статуту Војводине поделило Синод).


I sada je pravo pitanje - kako vi to, demokrate, vodite sednicu?

1 comment:

Antonije said...

Stvarno nisam preterano u toku što se ove teme tiče, a ovo izuvanje cipela ja valjda rezultat izgleda ove "nove" skupštine, ranije su mogli lako da posegnu za čašom vode, sad im ja to daleko :)
Usaglašeni stav Crkve najverovatnije i jeste protiv Statuta Vojvodine, samo mislim da Crkva nema preterani uticaj na te stvari, čak naprotiv mislim da političari mnogo više koriste Crkvu za svoje potrebe. Vidite da se sad priča da svaka stranka ima nekog svog favorita za budućeg patrijarha...