Thursday, April 11, 2013

Srbija plaća Rusima subvencije za svaki Fijatov auto koji uvezu

Srbija plaća Rusima subvencije za svaki Fijatov auto koji uvezu:


Srbija odlučila da subvencioniše i ruske kupce
MOSKVA/BEOGRAD, 11. april 2013, (Njuz) – Vlada Srbije donela je odluku da Ruskoj Federaciji plati subvenciju u iznosu od 4.000 evra za svaki “Fijatov” automobil koji izveze na tržište te zemlje, saznaje Njuz.
Svaki auto koji bude prodat u Rusiji biće jeftiniji za tamošnje kupce zbog pomenute subvencije a cilj je da Fijatova vozila budu dostupna svim Rusima.
- Danas više nije dovoljno biti konkurentan u pogledu kvaliteta. Danas moramo biti spremni da žrtvujemo čak i mogućnost bescarinskog uvoza u Rusiju i još doplatimo toj prijateljskoj zemlji da bi primila naše automobile na svoje tržište. Na duži rok, međutim, to može dovesti do mnogo veće koristi nego izdataka koje ćemo trenutno imati. Ako uspemo da dobijemo trku sa “Ladom Samarom” i “Ladom Rivom”, nebo je granica – ocenjuje za Njuz sagovornik iz Ministarstva finansija koji je insistirao na anonimnosti.
Prema njegovim rečima, nepravedno je što se javnost već sada buni zbog mogućnosti da Srbija subvencioniše ruske kupce, a nije se bunila kada su cene FIjatovih automobila u Srbiji spuštene, takođe subvencijama, na svima prihvatljivi nivo.
- Premijeru Dačiću sigurno nije bilo lako da moli Vladimira Putina da mu Srbija plati da bi mogla da izvozi u Rusiju. Ipak, ponekad je neophodno progutati ponos i državni interes staviti ispred svega kako bi nam sutra svima bilo bolje. U ovom slučaju, državni interes je da platimo da bismo nešto prodali. To je tako jednostavna ekonomska zakonomernost – zaključio je sagovornik Njuza.
Nenad Milosavljević

No comments: