Thursday, April 11, 2013

EU popustila! Dan „D“ sa utorka pomeren na sredu

by 
EU poslala jasnu poruku da je srpska strana ravnopravna u pregovorima

BRISEL, 4. april 2013, (Njuz) – Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je danas da je proteklih dana dobijala brojne kritike da EU nije bila dovoljno korektna prema srpskoj strani u pregovorima o statusu Kosova, zbog čega je odlučila da se Srbiji produži rok za donošenje odluke za ceo jedan dan.
- Još od prve runde pregovora susrećemo se sa kritikama kako albanskoj strani dozvoljavamo da ne odustane od svojih stavova i da smo sav pritisak preneli na srpski pregovarački tim – saopštila je Eštonova i rekla da je i ona sama počela intenzivno da razmišlja šta bi mogla da učini da pošalje jasnu poruku da je Srbija ravnopravan pregovarač u ovom procesu.
- U jednom trenutku čak mi je palo na pamet da probamo da pritisnemo Prištinu da malo porazmisle o nadležnostima buduće zajednice srpskih opština, policiji i pravosuđu, ali mi je albanska strana saopštila da je tako nešto „nema teorije da prihvate“, pa mi je postalo jasno da moramo da smislimo neku drugu vrstu ustupaka Beogradu – izjavila je Eštonova, koja je tada saznala da su se članovi srpskog pregovaračkog tima žalili medijima kako im je dat rok do utorka da se izjasne o ovim pregovorima.
- Shvatila sam da bi pomeranje roka za jedan dan bilo sasvim dovoljno da zapušimo usta svima koji misle da favorizujemo kosovsku delegaciju. U početku smo mislili da ga pomerimo na utorak uveče, ali smo onda odlučili da budemo veoma galantni i da ga odložimo za sredu, tj. čitava 24 sata više nego što je prvobitno planirano. Nadam se samo da se srpska delegacija neće sada previše opustiti i ostaviti odluku za poslednji trenutak, jer nema govora da ćemo im pomeriti rok za još jedan dan – izjavila je Eštonova i rekla da EU razmišlja da dozvoli Srbiji i da dan „D“ počnu da zovu dan „E“.
Marko Dražić

No comments: