Thursday, September 22, 2011

sta ako je konkurentan nivo kursa - 300 din/evro

Pred Srbijom nije težak put, poručio je nobelovac Robert Mandel, tvorac evra, glavni predavač posećenog skupa. Fokus, kako je rekao, treba da bude na rastu, stabilnosti kursa i prilivu stranih investicija. Ipak, za Srbiju, po njegovom mišljenju,najbolja je politika fiksnog deviznog kursa koja bi vezala dinar za evro. Međutim, samo ako se za to dobro pripremi, što znači da se uravnoteži budžet i da se izabere konkurentan nivo kursa.
 
- Bez obzira na to kada će Srbija postati članica EU ili Monetarne unije, najbolje je da počne sa fiksnim deviznim kursom, a zatim uvede sistem valutnog odbora sa prilagođavanjima - istakao je Mandel.

8 comments:

Pavle Mihajlović said...

istakao je profesor Mndel da prvo treba spustiti inflaciju, smanjiti budžetski deficit i onda fiksirati kurs, pa uvesti valutni odbor. Recept koji nijedan političar ili guverner u Srbiji ne namerava ni da razmisli da prihvati.

danica said...

Ne bih ni ja to uradila, a argument da to ne uradim je upravo ova kriza: da je grcka mogla da devalvira, nista od ovoga sto se desava ne bi zadesilo ni Grke ni EU.

To me mogla Litvanija da uradi - da smanji plate 30% i da jos posle isti ljudi dobiju naredne izbore, ali mi se cini da je bolje porediti se sa Grckom, zar ne?

A ako mi vec spustimo inflaciju, i smanjimo deficit bez tog straightjacketa koji se zove fiksni kurs-valutni odbor, sta ce nam on onda? Da izgubimo mogucnost da se sami izvlacimo iz krize, a jos nismo ni blizu EU? Grcka i njen "valutni odbor" tj. evro je preziveo zato sto je Grcka u EU, ne treba zaboraviti, a mi smo 20 godina od toga...

Vladimir Đorđević said...

"Ne bih ni ja to uradila, a argument da to ne uradim je upravo ova kriza: da je grcka mogla da devalvira, nista od ovoga sto se desava ne bi zadesilo ni Grke ni EU. "

to je u potpunosti tacno ali mendel ima jos jedan, veoma jak argument

Nobelovac dodaje da je "Milton Fridmen verovao u fleksibilne kurseve za velike blokove poput zone funte, dolara i marke, ali nije ponovio grešku svojih sledbenika da primeni ovu ideju na male i manje razvijene zemlje koje teško da imaju dovoljno monetarne discipline da bi imale nezavisnu monetarnu politiku..

i u potpunosti je u pravu. ko moye poverovati da je nasa politicka elita u stanju da sprovede sve odluke koje bi moyda formalno i doneli. krkobabic, dinkic... pa samo njih dvojica su dovoljni da uniste nemacku privredu a kamoli srpsku

Pavle Mihajlović said...

Pa upravo sam to mislio sa zadnjom rečenicom. Recept koji je sigurno više protržišni od prljavo-plivajućeg, i koji bi done nižu inflaciju, niže kamate, veću predvidivost i stabilnost je neizvodljiv. Jer to mora sa političkom odlučnošću i rešenošću. Mislim i da su imali drahmu Grci bi platili pojedeno, ne kroz otpuštanja i ukidanje 14 penzije, već bi sa svojim parama mogli da putuju, kupuju strano mnogo mnogo manje. Bili bi realno mnogo siromašniji. Ali EMU ne bi morala da ih spašava. Ovako, ako želi da spase Evro, Merkelova & Co. moraju da spašavaju Grčku, iako će od toga Grci najviše da profitiraju (najmanje plate ono što su pojeli) a ostali izgube

danica said...

@ ...
Fridman je i kod privatizacije zaboravio da je "neophodnije" napraviti institucije, ali je to manje vazno, vaznije je to da razmislimo da li taj argument stoji. Ako racunate da se politicari ponasaju kao sada, nema tog kursa koji ce ih dovesti u red - ili cemo imati rastuci deficit i precenjenu valutu(fiksni)ili ce kurs plivati pa barem valuta nece biti destimulativna za izvoz.

Ali je vaznije to da svako moze da uspostavi stabilnost, i Mladja je pod pritiskom MMF-a 2005. godine napravio fiskalni suficit, a i kao guverner je,isto pod pritiskom, vodio dobru politiku.

@ Pavle: zasto je fiksiranje kursa tj zamrzavanje cene novca protrzisno, to nikad necu shvatiti. Zasto drzava da hedzuje umesto privatnika?

Vladimir Đorđević said...

@ danica - ne sporim ja da je uz pritisak moguce. cak vise i verujem u potrebu za monetarnom nezavisnoscu (jer je tvoja sudbina u tvojim rukama) ali ne znam koliko je moguce kontrolisati "pritisak" (narocito u doba izbora). tako da izmedju lose eu i nekontrolisane srbije biram losu eu... (sa suzom u oku ali nemocan)

danica said...

I JA BIRAM EU, ali ne biraju oni nas. Te ne vidim razloga da rizikujemo spekulativne udare zbog fiksnog kursa, kad to samo otezava posao. A kad nas prime, onda, polako, sve cvrsce, naravno. Ali onda znas zasto, sada ne vidim razlog.

Pavle Mihajlović said...

Zato što ograničava ponudu novca na nivo deviznih rezervi ukoliko se poštuje valutni odbor. Što daje predvidivost sistemu jer ključi nije u nultoj ili niskoj inflaciji nego u nepostojanju uticaja promene novčane mase na sistem relativnih cena (Kantiljonov efekat) - austrijska priča o ne-neutralnosti novca.

Iz ne-austrijske perspektive, fiksni kurs i čisto fleksibilni su protržišniji od prljav plivajućeg, što je upravo ono što sam napisao. Tako da po oba tumačenja, fiksni kurs obezbeđuje bolje tržišne podsticaje od prljavo-plivajućeg.

Zavisno od toga da li vam se sviđa mikroekonomska perspektiva austrijanaca, može se debatovati o tome koji sistem je više tržištan, plivajući ili fleksibilni. Ni ne mislim da mogu da kažem da mislim da je neki bolji :)