Tuesday, July 26, 2011

Americki javni dug



Američki javni dug u novčanicama od po 100 US dolara!!
Pogledajte

5 comments:

Anonymous said...

Profesorka,

Nesto se setih nase rasprave na Vasem starom forumu od pre par godina. Ja sam tad prognozirao da SAD ocekuje hiperinflacija u nekom doglednom periodu. Secam se Vaseg odgovora: Potpisujem: Nikad.
Zanima me da li jos uvek mislite da je to potpuno iskljucena varijanta?

danica said...

To je jedna od retkih stvari u koju sam sigurna. Dakle, potpisujem: nikad.

Sta je preduslov za hiperinflaciju? Prekomerno stampanje novca, pod pritiskom politicara, koji nastaje zato sto ne mogu da se zaduze da finansiraju deficit.

Americki deficit MOZE da se finansira zaduzivanjem, zato sto ceo svet hoce da kupuje americke obveznice - i dan-danas. Verovatno da ste gledali onog Trejdera Vika na CNN i njegov cuveni grafikon . On kaze - ako nema rasta - a deficit ostaje isti - onda nema poreza pa drzava mora da pocne da stampa pare i - eto hiperinflacije. Srecom, to nije jedini scenario, tj. taj je verovatno najredji, a desavao se nakon ratova najcesce, dok se ne zna ko pije a ko placa. Dakle, to se Americi sigurno desiti nece.



A hiperinflacija je rast nivoa cena od 50 odsto MESECNO (ili vise) koje traje vise od godinu dana.

Anonymous said...

Da, to je bilo otprilike to. Ne znam zasto se jako cesto uzima kao nepromenjiva stavka da svet hoce da kupuje americke obveznice? Sta ako ih vise ne bude bilo moguce prodati, kakav nas onda scenario ceka? Mislim... ne moze se raditi QE u beskonacnost, zar ne? A trenutak kada se to desi, one druge preduslove koje pominjete za hiperinflaciju, pa ni oni nisu daleko.
Ja nikako da shvatim, koja je ideja americke monetarne politike? U kom momentu ce se prestati sa proizvodjnom fiat money-a? Kamate u jednom trenutku moraju da se pomere sa 0 - kada?
Ja bih bio spreman i na opkladu da nas ceka neki od crnih scenarija do 2014-5. Medjutim cini mi se da bi vecera tada bila neko korenje ili sta se vec ulovi :)

Anonymous said...

BTW, gde Vam je forum profesorka? Komplikovana je diskusija komentarima

danica said...

Ne znam zasto se jako cesto uzima kao nepromenjiva stavka da svet hoce da kupuje americke obveznice?

Ovo jeste nepromenljiva stavka, kako kazete, zato sto kvalitetnijeg ulaganja od americkih obveznica jednostavno - nema, i zato hiperinflacije nece biti.

A sto se tice foruma, ni toga nece biti, veoma mi je zao ali trebalo bi da imam moderatora koji bi bio manje pristrasan od mene da bi stvar funkcionisala - to je razlog sto nema foruma.

Puno pozdrava, bas bi bilo sjajno da nam pripremite lepu veceru za 2-3 godine, pa da prodiskutujemo sta se sve u medjuvremenu desilo.