Tuesday, March 22, 2011

Prodati Telekom ili ne, pitanje je sad?!







I evo posle nekoliko mučnih meseci, jednog produžavanja tendera, nekoliko štrajkova i protesta kako aktivista DSS-a, tako i zaposlenih u Telekomu, potpisivanje peticije protiv prodaje, cenkanje sa istom u Parlamentu, itd, itd, izgleda da se epilog ove tragi-komedije najzad nazire.
I do čega smo na kraju došli, ni do čega, ja bih rekao do još gore situacije od one u kojoj smo bili pre svega ovoga.
Vlada i ministarstvo finansija, rekao bih i ministarstvo telekomunikacija, no pošto je sada isto isparilo, ni ne vredi ga pominjati, slobodno se može reći doživeli su potpuni debakl!
A kako pitate me?
Pa veoma lako. Od silnih najava, kako nema ko neće da kupi našu najbolju firmu, došlo se do toga da se javi jedan jedini ponuđač, i to sa mizernom cenom. Priče su kolale i kolale, nije bilo kuloara u kome se o Telekomu nije govorilo. Te Carlos Slim je zainteresovan, te Dojče Telekom ne može sebi da dozvoli da propusti ovakvi priliku, Orascom, takođe, o Rusima i da ne govorimo, spominjan je i France Telekom, možda čak i Telefonica
I do čega smo na kraju stigli???
Ovo je naravno samo moja lična opservacija, no ipak ću je izgovoriti.
Naime, ne mogu a da se ne odam utisku da Telekom Austria ima odličnu saradnju sa našom Vladom, neki bi čak rekli i toliko dobru da je nedozvoljena.
O čemu se radi, vratimo se nekoliko godina unazad i pogledajmo privatizaciju 063 Telekoma "davnih" 2000-tih, kada je Telenor "ispljunuo" 1,5 milijardi, za ovu firmu, i to nadmetanjem upravo sa Telekom Austria, koja je odustala kada su došli do iste cene (nadmetali su se do 1,5 dok najzad Telenor nije hteo dalje da ide, onda su otvorena specijalna pisma, koje su firme dostavile još pre aukcije, u kojoj su pisali iznosi koje ponuđači žele da izdvoje za subjekt nadmetanja, ko da više taj je pobedio. TA je naravno ponudio početnu cenu). Neki su i tada spekulisali da su TA i Vlada u dilu. Nekoliko meseci kasnije, država raspisuje tender za 3-ćeg operatera mobilne telefonije u Srbiji, broj prijavljenih kandidata: 1,
ime kandidata: Telekom Austrija
ponuđena cena: 320,000,001 EUR (samo 1 Euro iznad početne cene)
Još pre samog tendera, vodeći telekomunikacioni operateri su nezvanično izjavljivali kako je ova prodaja već gotova stvar, i da oni na ovakvom tenderu nemaju šta da traže!
Šta je ovo sada, pa TA verovatno vraća drugu polovinu usluge, i spašava Vladu i Telekom Srbije od potpunog poniženja.
Ponuda je naravno ispod minimalne cene, da ne pominjem da je stigla 15 minuta pre finalnog roka za predaju, tako da po mom mišljenju vrlo je verovatno da do prodaje neće ni doći!
Ovo je učinjeno sa jednim jedinim razlogom, a taj je da čitav proces prodaje ne doživi apsolutni i potpuni debakl, i pretvori se u neizreciv skandal. Jer da nije stigla ni jedna jedina ponuda, tokom sledeće prodaje ne bi moglo da se traži ni 500 miliona evra, kamoli 1,4 milijarde.
Ovako je jadna reputacija Telekoma nekako sačuvana, a šta je Vlada obećala za uzvrat, to ćemo tek da vidimo!
Dakle da li Telekom prodajemo ili ne, ako mene pitate NE, no ostaje da me stvarnost demantuje ili podrži, iste opcije ostavljam i vama!

1 comment:

danica said...

Treba pogledati i tekst Boska Mijatovica u Politici o tome sta su politicke opcije - zaduziti se ili prodati Telekom, na novom tenderu? Velika istina.