Wednesday, October 06, 2010

Tadić i tajkuni ili Tadić u kujni


Pogledajte kakvu je novu zamisao zakuvao kreativni tim sa Andrićevog venca. Prosto ne mogu da verujem da je ovu izjavu dao predsednik. Tadić kaže: "Pre nekoliko godina sam rekao tajkunima u razgovoru operite savest i učinite nešto za narod, na primer, izgradite most, ali tada nisam imao upravljačke mehanizme u svojim rukama, jer su tada vladu vodili DSS i G17 plus".

Predsedniče Borise Tadiću, učini ti nama, narodu, mnogo veću uslugu i prestani da podržavaš te iste tajkune politički (da im daješ mogućnost da finansiraju partije netransparentno) i ekonomski (subvencije, keš krediti, prvi stan, trinaesta peMzija, plate javnog sektora, arbitrarni PDV i sl.)
Pošto poseduješ "upravljačke mehanizme" otvori tržište, smanji poreze i oslobodi konkurenciju od regulacije pa će i ti tajkuni "vratiti" deo kolača u privredu a ne da uzimaju oligopolske profite.

Drugo, Bil Gejts je čovečanstvu dao mnogo više od tih tričavih 40 milijardi dolara. Dao je izum koji je pokrenuo skoro novu tehnološku revoluciju. Uspeo je da uposli milione ljudi, direktno i posredno i stvori veliko bogatsvo za sve one koji su se uključili u IT biznis a i šire. Nije Bil Gejts zaslužio svoje bogatsvo zato što je spreman "da ga da svima" pa je to i "pristojno", već stotine miliona ljudi nagrađuju njegovu inovaciju kad koriste Windows. Zašto ne bismo mi mogli da nagradimo svoj omiljeni hipermarket zbog specifične usluge koju nam pruža, ili omiljeni kafić, ili najboljeg dobavljača hrane, kompjutera ili pića. Nemam ništa protiv da uspešan menadžer ili biznismen dobija veliku nagradu za svoj trud, pamet i iskustvo. Ali nam daj šansu da mi sudimo i procenimo ko je dobar a ko loš, ne radi to umesto nas preko svojih ministarstava.

Na kraju bih još pomenuo: "da je tajkunima predložio da plate školovanje srpskih studenata u inostranstvu, posle čega bi bili obavezani da se vrate u Srbiju i rade za državu." Za DRŽAVU??? Druže predsedniče vi i ja smo dva sveta!

2 comments:

danica said...

Meni samo nije jasno zašto tajkuni da plate školarine, a posle ti studenti da rade za državu, a ne za njih...

Pavle Mihajlović said...

Nisam siguran da bi tu ideju mogao i Tadić da objasni.

A samo bih usput da pojasnim. Ne miriš tajkune ama baš ni malo. Ali još manje mirišem licemerje vlasti, kada tajkune koje sama podržava, direktno ili indirektno, proizva za to što su tu gde jesu. Morao bi Tadić malo da poradi na institucijama pre nego što krene da "pravedno raspodeljuje" nemoralno bogatsvo.