Tuesday, September 28, 2010

Tekst za Politiku za sredu - Novinari u borbi protiv monopola

Прошле недеље је српским медијима одјекивала радосна вест: „држава креће у борбу против монопола“! А нико од новинара да сe упита– чему борба, кад само треба спустити царине па да највећи број монопола сам од себе нестане? То јест, кад су их већ створили тим својим прописима, зашто их се на исти начин не ослободе?

Сетимо се само како је огромни извор богатства Богољуба Карића била она једна (једина) издата лиценца за мобилну телефонију. Па је линија коштала седам-осам хиљада ондашњих марака, могло му се – био је монополиста. А у то исто време у Енглеској је линија коштала.... nastavak

1 comment:

Vladimir Ljubicic said...

Izgleda da smo previse otupeli i postali ravnodusni na mnogobrojne "Kofer","Satelit" i slicne afere da bi nam bila potrebna neka ozbilja Sci-Fi prica da bi se iole uzbudili.

Pretpostavljam da je novinarima vise dosadilo da u vetar prosipaju pitanja na koja ce od nadleznih dobiti vec uvezbani,politicki korektan, odgovor da : "ne zele da komentarisu, vec da je bolje da to prepustimo nadleznim institucijama"... dakle pravosudnim organima, koji ce u doglednom vremenu (10-20 godina, ili koliko je vec potrebno da se nestane... pa, sto da ne i u Crnu Goru?!) resiti slucaj.

Bilo mi je zao Olivera Dulica, kad su oni bivši vlasnici zemljišta na kom je nekadašnja kasarna Vojvoda Stepa Stepanović na Voždovcu pretili da blokiraju izgradnju “jeftinih” stanova. Sreca pa se u trenutku naljutio na njih i odbrusio im : “Sto se niste zalili dok su Tile i Sloba bili na vlasti?” , hteo je i da doda : “Nije vas niko terao da glasate za nas 2000.” , ali verovatno nije htao toliko da ih spusti na zemlju. Ko im je kriv sto su dopustili da im uzmu zemlju eksproprijacijom, nacionalizacijom i ugovorima o zakupu?! Ova drzava ne odustaje tako lako od “svojeg” kao oni! Treba pokazati karakter...

Ako im je bas stalo, mogu dobiti od drzave stan, za “simbolicnih” 1300 evra po kvadratu. Tako ce bar biti mirni jer: “Nemoguće je da kupiš stan od države, a da je već neko uknjižen – država ne vara.”

Sve u svemu, drago mi je sto se politicari slazu sa nama da je : “drzava na prvom mestu”. Jedino sto me ponekad buni je sto mi se cini da oni pojam drzave shvataju previse licno.