Thursday, September 16, 2010

Nerazmenjiva kafa

Na svom kratkom ex-Yu putovanju imam priliku da pijem kafu i klopam kroasane na ulicama gradova bivših nam bratskih republika. E sad, kad sednete na kafu u centru Beograda, zavisno od stepena fenseraja, platićete je od 110 do 150 din. Otprilike. Za kroasan u pekari potrebno je od 50 do 70tak dinara.

U Zagrebu popiti kafu ili koka kolu u kafiću na Cvetnom trgu ili u Tkalčićevoj nema šanse da vas izađe ispod 12Kn, a za kroasan ispod 10Kn nikako. (1Kn = 14,5din. )

U Celju, jutarnja kafa na pijaci u centru grada (mada je Celje trećina prosečne opštine u Beogradu pa je pitanje šta je centar), elem, košta 0.7 evra! Obična kafa nema šanse da izađe iznad evra u bilo kom kafiću. A kroasan sa čokoladom i džemom (upravo sam ga pojeo i nije uopšte loš) je izašao 69 centi

Samo skoknite do Ljubljane i kafa će vas doći 2 do 3 puta skuplje. E bezobrazluku visoke cene i neprimetnog kvaliteta bureka ili kroasana ne želim ni da govorim.

Eto primera kako nerazmenljiva dobra mogu biti različitih cena u zemljama i gradovima koji imaju relativno približan nivo dohotka.

No comments: