Wednesday, August 04, 2010

novi tekst za politiku - "Dinkić u raljama MMF-a"

Разлика између доброг и лошег економисте је у томе што лош економиста види само тренутне ефекте мере коју предлаже, а онај добар види и оно што ће се сутра десити. Па хајде да погледамо тај сутрашњи дан, који нас чека ако данас...наставак

6 comments:

Anonymous said...

Odusevljen tekstom profesorka!
Ne mogu se vise sloziti sa Vama. Ne mogu ljudi nikako skapirati, da to automatsko prilagodjavanje platnog bilansa, koje je krenulo, a odigrava se naravno preko fleksibilnog kursa, mora da se pusti, da se odigra do kraja, a ne da neprestano plivamo "uzvodno" uz taj kurs!
Dinkic kao po obicaju ima svoje razloge zasto stalno gura ovakve stvari, koje su, moram reci potpuno van pameti.
Tuzna istina je da i ja, i Vi i on, svi znamo da njegovi planovi nemaju nikakve veze sa ekonomijom, a svakako nemaju veze sa unapredjenjem mizernog zivota stanovnistva ove zemlje, i izlaskom iz krize.
Gospodin Dinkic je zaista istinska nasa "srbska" Opra Vinfri, trebalo bi ga patentirati pa da bar njegovu populisticku pamet izvozimo politicarima drugih zemalja, da nauce kako se istinski obmanjuje narod, a mi da popravimo stanje u platnom i bilansu, i eto cuda da nas Mladja izvuce iz krize!
Mozda nas on ipak i moze spasti ovih nedaca koje su snasle Srbiju!
Pozdrav
:)

danica said...

Ma lepo kaže Dinkić u današnjoj Politici, mnogo znaju ti salonski ekonomisti (kao vi i ja recimo)

Anonymous said...

Upravo sam procitao tu njegovu famoznu izjavu.
Moram priznati da sam odusevljen njegovom neverovatnom sigurnoscu, sa kojom izgovara da ta povecanja koja najavljuje se ni u kom slucaju nece odraziti na uvoz, i kako se nijedan dinar nece potrositi na uvoznu robu, posto, i gledajte izjave "Проћи ће пуно времена пре него што се људи у Србији опусте и буду у могућности да купују увозну робу".
Ok, i mene je blo sramota, koji sam ovako nesto samo procitao, ja ne znam kako on moze da izjavljuje ovakve gluposti iz ministarske fotelje.
Tuzno je sto malo vise vremena nije proveo u tom salonu, kojim se ruga ljudima koji nesto znaju i pokusavaju mu objasniti, jer da je tamo duze boravio, mozda bi naisao i na cuvenu sekvencu kojom se objasnjava spoljnotrgovinski multiplikator (gle cuda, poznat takodje i kao multiplikator potrosnje!!!), tada bi mu postalo jasno da bilo kakvo povecanje dohotka, neminovno u odredjenom procentu vodi povecanju uvoza.
A sto je jos tuznije kejnzijanska skola, na koju se poziva, formulisala je pristup dohodovnog prilagodjavanja platnog bilansa, cijji je integralni deo upravo spoljnotrgovinski multiplikator.
Zaista je sramota sto doticni ministar nije naucio do kraja i samu teoriju na koju se poziva!

danica said...

Danas sam dobila sledeci mail:

Svetozar Pejovich wrote:

I am proud that you have been promoted into "salonski ekonomista". To me, it means that in addition to your knowledge of economics, Dinkic recognizes your manners, your integrity and your character. Good for him.
Steve Pejovich.Prof. Emeritus

tako da sam ja sada na neki nacin jako zahvalna Dinkicu sto me je ovako "častio", jer u protivnom nikada ovako divnu pohvalu ne bih dobila!!!

Peđa Mitrović said...

Odavno nije bio ovako dobar tekst u domacim novinama.

A podela na salonske i terenske ekonomiste sluzi samo kao paravan da se u delo sprovedu gluposti poput ovog (i mnogih drugih) Dinkicevog predloga. Kao sto je podela na teorijsko i prakticno znanje izgovor da se u nauku uvedu stvari koje nisu nauka, ili da se sama nauka diskredituje.

Anonymous said...

Haha
Profesorka zaista istinski promotion, jer takve izjave iz njegovih usta za Vas mogu biti samo kompliment!