Monday, August 16, 2010

Crveni dzin sigurno plovi ka globalnoj dominaciji

Nije tajna da je kineska ekonomija u krizi belezila izvanredne rezultate. Stope rasta crvene privrede nisu bile kao kao u doba pre krize, no i dalje iznad svih visoko razvijenih zemalja. Cini se sve vise da Kina a ne Amerika ima primat u globalnoj privredi, i da je Kina nova lokomotiva rasta svetske ekonomije. Bilo kako bilo, brojke ne lazu, SAD su i dalje najjaca ekonomija sveta, ali njihovu do pre neku deceniju nepsrikosnovenu poziciju, sasvim sigurno preti da smakne zahuktala kineska privreda. Cini se da ovom divu vise nista ne moze stati na put. Postaje jasno da u sledecim decenijama, skoro sigurno dolazi do konfiguracije u samom vrhu globalnih ekonomija. Evidentna je kineska dominacija, medjutim, ostaje za nas relevantno pitanje, da li ce upravo Unija uspeti da zadrzi svoju visoku poziciju, i da li ce uzdrmana evropska privreda, na celu sa Nemackom uspeti da se konsoliduje, "izvadi fleke" i preskoci prepreke na koje je naisla tokom krize, otkloni slabosti, i povrati svoju ekonomsku "utvrdu" koju je vekovima stvarala.
Interesantno je pitanje, ima li snage evropska privreda, da se prestrojava u hodu, i brani svoju poziciju??!!

6 comments:

danica said...

Nekako ne verujem da će Kina ikada prestići SAD - bez obzira na trenutni brzi rast. Jer ona je sada na sedmini dohotka per capita i na trećini ukupnog BDP Amerike, a protiv nje (Kine) rade:
- opadajući prinosi
- jeftina radna snaga postaće (iz istog razloga) skuplja
- a time će se smanjiti i njihov jeftin izvoz

To će biti dobro za stanovnike Kine i njihov standard, ali će to svakako usporiti rast. Tako da od te njihove globalne dominacije neće biti ništa - takav je moj utisak.

Unknown said...

Da ALI oni misle na zemlju mnogo vise nego USA :)

http://www.eutimes.net/2009/12/the-pollution-in-china-exposed-photo-gallery/

danica said...

Znala sam da se šalite, ali ne bas ovoliko

Anonymous said...

Interesantno Nebojsa sto pomenuste zagadjenje, posto ako se dobro secam primat na ovom podrucju je sve do skora imala upravo SAD, a sada je na drugom mestu, tako da bi zaista bilo previse licemerno upirati prstom u Kinu, dok je pofini broj decenija upravo SAD bila najveci zagadjivac planete, i uporno odbijala da potpise bilo kakve planetarne sporazume o kontroli zagadjenja.
Da ne ppominjem da mnoge svetske korporacije, premestaju svoje poslovanje u Kinu, upravo zbog relaksiranih zakona o zagadjenju.
Moja poenta je dakle, naravno ne opravdavam, ali kazem nije u redu sada biti licemeran na ovakav nacin, dok su godinama mnogi okretali glavu na ekoloske katastrofe SAD-a, ukljucujuci i poslednju sa BP-om.
Profesorka, potpuno se slazem sa Vasim argumentma o radnoj snazi, neminovna je pojava o kojoj pricate, medjutim ja volim na sve to gledati manje vise optimisticno, a verovatno i sa manje ekonomskog aspekta, no ipak, niko nije 1950-tih mislio da ce Unija dogurati do ovde dokle je stigla, pa opet evo je.
Volim ipak da pruzim sansu i kineskoj privredi.

Unknown said...

kod nas : "KUPUJ DOMACE!"
world wide : "NE KUPUJ KINESKO!"

U nekoliko novijih filmova/serija roditelji,jedni drugima i deci,govore da NE kupuju MADE IN CHINA proizvode zbog nacina na koji se prave :)

fun facts:

China manufactures 60% of the world's bicycles (the United States buys 86% of the world's bicycles).

In September 2005 China surpassed Canada as the #1 exporter of goods to the United States.

During the period of 1990 to 2005 Chinese export to the United States increased 1600 per cent. Thats 16 times more exports in only 16 years.

As of January 2006 30% of China's exports are now electronics.

The United States has a $202 billion annual trade deficit with China. That is basically $202,000,000,000 of American wealth that is shipped over to China every year (and each year the trade deficit grows).

The United States has $7 trillion national debt, much of which has been loaned to the USA from wealthy Chinese banks.

China exported $593.4 billion US in 2004. They exported only $474.7 billion in 2003.

"Da ne ppominjem da mnoge svetske korporacije, premestaju svoje poslovanje u Kinu, upravo zbog relaksiranih zakona o zagadjenju."

pa cekaj,ko je tu kriv?
korporacije ili Kina koja im dozvoljava da zagadjuju?

Kina je ummmm....jedno veliko i
prljavo preduzece sveta gde je USA vecinski akcionar/kupac!

Anonymous said...

Kolega nisam siguran da se ponovo mogu sloziti sa Vasom poentom. Vi vidite Kinu koja zagadjuje, ja vidim Kinu koja je od nerazvijene zemlje presla dugacak put do jedne od najrazvijenijih, uspela je da izvuce stotine miliona svojih stanovnika iz apsolutnog siromastva /manje od 1.25$ dnevno/, i da, nije vodila racuna o zagadjenju, ali ja verujem da ce se to verovatno uskoro promeniti, mozda im to nije bilo na vrhu prioriteta. Sa druge strane Vi kao da odbijate da priznate, da medju 10 zemalja koje najvise zagadjuju planetu se nalaze one najrazvijenije na svetu /SAD, Kanada, Nemacka, Ujedinjeno Kraljevstvo/, koje vec vekovima nisu imale ni priblizno iste probleme kao Kina.
Dakle ja Vam ponavljam, nikako ne opravdavam to sto Kina proizvodi na takav nacin, ali nastojim Vam ukazati na Vas rekao bih diskriminatorski stav koji se prakticno moze opisati da je OK da drugi zagadjuju sve dok ti drugi nisu Kinezi.
Moj stav po pitanju kompanija takodje niste shvatili. Mislim da bi bilo mnogo prirodnije pozvati globalne korporacije, da one same uvedu strozije standarde koji se ticu okoline, umesto sto odjednom Gates, Buffet, i ostali daju bogatstvo u "dobrotvorne svrhe", umesto da se deluje preventivno, cesce je korektivno, kad problem vec nastane.
Koliko je metafora o SAD-u i Kini kao akcionar/preduzece odnosu tacna, nije na meni da kazem, ali upravo Vi ste naveli da bas Kina finansira deficit SAD-a, tako da nisam bas siguran u taj odnos, meni to pre lici na kreditiranje kupovine, no dobro svako ima svoje vidjenje.
Pozdrav.