Tuesday, March 16, 2010

текст за Политику - Кинески сценарио, за јадне Србе

Кинески сценарио, за јадне Србе

Сећате ли се шта су нам причали о “кинеском” чуду? Не? Па можда сте заборавили зато што тамо и није било никакво чуда. Јер, стварно не схватам какво ми је па то чудо, кад тамо цела земља ради од јутра до мрака – и то за мале паре? Додуше, тачно је да је Кина управо на тај начин од последње забити постала трећа привредна сила света, али свеједно, то нимало не мења ствар. Исто такво “чудо” најпре смо  видели у Јапану, затим  у Јужној Кореји и међу “азијским тигровима”, а ево сада и у Кини! Све је то исти модел раста, који се базира на великом извозу и малој домаћој потрошњи, дакле на скромним зарадама и великом одрицању. Рецепт је очигледно добитнички, али захтева да се на њему истраје једну или више деценија, па се нешто мислим и одмах закључујем: не, не, није то за нас Србе…наставак...

8 comments:

Retka Zverka said...

Pa, da, u to ime da "nazdravimo" sa subvencionisanim keš kreditima za dalju megalomansku potrošnju. Kasa ja prazna! Pa šta?! Pozajmićemo! A ko će da vrati dug? A, šta ja znam (i šta me se tiče), to će bi posle 2012. godine. Bilo je "poklona" za Badnji dan, a sada koliko vidim, Uskrs je blizu, pa mora da se požuri sa puštanjem ovih kredita u tečaj. Najvažnije je da poreski obveznici imaju razumevanja kad vide da se njihovi novci "domaćinski" troše. :-D Pozdrav za vas prof. Popović! :-)

Nemanja said...

Sta mislite o uvodjenju dvopartijskog sistema.
Posto:
"Ови људи имају још годину – две до избора, и њима није до губитка популарности."
Ali koliko vidim odredjeni broj sadasnjih ministara i drzavnih funkcionera su prisutni tu jos od 2000. godine.Znaci da oni "plivaju" bez obzira na promenu popularnosti usled sprovodjanje (ne)popularnih mera.

Barem, na ovaj nacin, bismo mogli da ih propisno "nagradimo" na izborima?Ne bi postojala opasnost od malih partija "populista"...

danica said...

Ne možete uvesti dvopartijski sitem, na žalost, sada možemo samo da radimo na "ukrupnjavanju" političke scene,a to se i dešava i isplivavaju SNS i DS...

ac-dc said...

Da li ovo spada u kineski scenario?
Severna Koreja streljala svog ministra finansija
...jer nije uspeo da sprovede monetarnu reformu. Daleko od toga da podrzavam ubistva, ali covek se zapita, koliko bi tamo izdrzao npr. nas MD. ?
Pozdrav.

Peđa Mitrović said...

dobar korejski recept, dopada mi se.

Pavle Mihajlović said...

Nisam siguran da je Dijana Dragutinović prva na listi za odstrel. Ima tu i "boljih kandidata za prvi red ispred zida"...

danica said...

Na primer, Pavle? Na koga ste mislili? U Davosu su bila tri stava - Dinkićev, Dianin i Guvernerov. Koga biste Vi izdvojili, baš me interesuje?

Pavle Mihajlović said...

Pratio sam srpski Davos... Mislim da je Dinkić prvi na listi za odstrel. Tu bih dodao i drektora EPS-a. A ne vidim prevelike razlike u stavovima Dijane Dragutinović i Jelašića, više različite teme. Sviđa mi se ideja o podizanju PDV-a kao supstitut dela poreza na dohodak. Ili još bolje smanjenje doprinosa.

A Jelašić je rekao pravu stvar i sa njim se najviše slažem. Ukoliko nastavimo da se rasipamo kao prethodnih godina zadesiće nas grčki scenario. Tu pre svega mislim na penzini sistem i javna preduzeća. Zato je Dinkićev predlog o odmrzavanju penzija opasan i poguban, (jeftini krediti, subvencije i sl. takođe) pogotovo ako rast ne bude značajno viši od predviđenog pa to dodatno produbi deficit zbog nižih poreskih prihoda. Sa druge strane ministarka Dragutinović neprestano opominje na fiskalnu odgovornost. Pozvala je i da se ne vrši rebalans budžeta, čak i ako bude višeg rasta. Zbog toga, ali i još par stvari mislim da bi ona trebalo da ostane u fotelji. Ona mi deluje kao glas razuma u odnosu na Krkobabića i Dinkića.

Jelašić je već otišao, toga se plašim - bar što se tiče inflacije. Ministarki se klima stolica , tako mi deluje. A gosn Dinkić će preživeti pun mandat po svemu sudeći!